Skip to content

Heggenvlechten

Het verdwijnen van heggen heeft geleid tot het verlies van waardevolle flora en fauna. Gelukkig groeit het bewustzijn bij steeds meer mensen over de ecologische waarde van heggen.

Het doel van Kleinschalig Cultuurlandschap is dan ook het behoud van historische heggen en het herintroduceren van nieuwe gevlochten heggen in het landschap. Dit bereiken we door heggenplanten te kweken en ze samen met enthousiaste medewerkers om te vormen tot nieuwe heggen in de natuur.

We zijn dankbaar voor de steun van gemeenten en particulieren, die een gezamenlijk belang hebben bij kwalitatieve natuurlijke afscheidingen tussen percelen. Samen dragen we bij aan de bescherming van lokale flora en fauna

Op zoek naar inspiratie voor het (her)inrichten van tuin of landschap?

Het opdoen van inspiratie voor je tuin of landschap kan op verschillende manieren, afhankelijk van je smaak, behoeften en beschikbare ruimte.

Bel gerust. We laten graag voorbeelden zien van wat we in de regio hebben gerealiseerd.

Trots!

Vlechten op traditionele wijze

Heggenvlechten met traditioneel gereedschap vereist vaardigheid en geduld, maar het resultaat is een prachtig en natuurlijk ogende omheining die zowel nuttig als mooi is. Het is een voorbeeld van hoe traditionele ambachten kunnen bijdragen aan duurzame praktijken en de bescherming van natuurlijke omgevingen.

Bij heggenvlechten worden vaak eenvoudige handgereedschappen gebruikt, zoals houten palen, houten hamers, houten wiggen, billhooks (een soort kapmes), en handscharen. Deze gereedschappen zijn traditioneel en vervaardigd met duurzaamheid en efficiëntie in gedachten.

Heggenvlechten is vaak diep geworteld in de geschiedenis en cultuur van landelijke gemeenschappen. Het wordt beschouwd als een ambachtelijke vaardigheid en een waardevol onderdeel van cultureel erfgoed in sommige regio’s.

 

Natuurlijke erfafscheidingen aanleggen

Na de Eerste Wereldoorlog is men op grote schaal overgestapt op prikkeldraad. Schaalvergroting in de landbouw zorgde voor een nieuwe bedreiging na de Tweede Wereldoorlog. Hout van de struiken en bomen werd ook minder noodzakelijk voor dagelijks gebruik met de intrede van de centrale verwarming en het gasfornuis. Wat resteert aan heggen wordt nu vaak bedreigd door intensief en ondeskundig beheer.

Een afscheiding van prikkeldraad is haast een vanzelfsprekendheid geworden in ons landschap.

Gelukkig kan het ook anders, namelijk met een natuurlijke heg die gevlochten wordt. Door een heg te vlechten onstaat er een compacte groei van planten. Een gevlochten heg draagt bij aan de biodiversiteit en is een uitstekende habitat voor grote en kleine dieren.

Samen een natuurlijke heg realiseren

In overleg met u kunnen we mooie traditionele heggen aanplanten en beheren. Een degelijk ontwerp, voorafgaand aan het aanplanten, wordt dan gezamenlijk opgesteld. Mijn streven is een goede langdurige relatie met met u als opdrachtgever op te bouwen. 

Bekijk ook eens wat we bieden op het gebied van: